Miniatuurboekje: Immanuel Kant, Kritik der praktischen/reinen Vernunft

 

Dit miniatuurboekje op poppenkastformaat bevat een tekst van Immanuel Kant, de grote filosoof uit de Verlichting. De eerste regels van de tekst luiden: “Zwei Dinge erfüllen das Gemüt mit immer neuer und zunehmender Bewunderung und Ehrfurcht, je öfter und anhaltender sich das Nachdenken damit beschäftigt: der bestirnte Himmel über mir und das moralische Gesetz in mir.

Ik heb 4 katerntjes van 16 pagina’s geprint, gesneden en gevouwen, vervolgens met dun garen genaaid en gebonden in een bandje van zwart sierpapier met kleine fonkelende stippen. Het bandje heeft een etiket op de voorkant en de rug gekregen.

Het boekje is 2,5 cm hoog en 2 cm breed en past dus in een boekenkast op schaal 1:12 (poppenkastformaat). Ik heb een jaar of wat geleden de studeerkamer van mijn eigen huisfilosoof op dit formaat nagemaakt. Héél geleidelijk aan komen er wat boekjes op de miniplankjes van de boekenkast te staan.

Hieronder nog wat foto’s van het boekje.

miniatuurboekje

 

 

 

 

 

 

 

Iemand die heel mooie miniatuurboekjes maakt is Tine Krijnen. Kijk maar eens op haar website miniatuurboekbinden.nl.