Beweegbare boeken / Movable books

Als je van boekkunst houdt, heb je vast wel gehoord van de Duitse tekenaar Lothar Meggendorfer. Die heeft eind negentiende en begin twintigste eeuw prachtige beweegbare boeken gemaakt die over de hele wereld in musea en bibliotheken zijn verzameld. Op de website van Europeana kun je er een aantal zien. Sinds 1993 bestaat er een internationaal genootschap voor beweegbare boeken: The Movable Book Society. Dit genootschap kent om de drie jaar een prijs toe aan het mooiste en origineelste beweegbare boek dat in die drie jaar is verschenen, the Meggendorfer Artist Book Prize. Binnenkort vindt de uitreiking plaats; er zijn deze keer acht finalisten. Ze hebben hun werk gepresenteerd in een YouTube-filmpje van 20 minuten. Ik heb met verbazing en bewondering zitten kijken. Wat een talenten! Wat een vakmanschap! En wat zal het moeilijk zijn om een uiteindelijke prijswinnaar te kiezen! Ik vind het boek van Colette Fu, getitels “桃花源記 Tao Hua Yuan Ji: Source of the Peach Blossoms” op dit moment het allermooiste, met dat kleine groepje mensen dat in de schaduw van een spelonk in een vallei vol bloeiende perzikbomen zit. Maar mijn oordeel is misschien beïnvloed door de hittegolf die we nu doormaken – het kan vandaag 38 graden worden in ons kikkerlandje…
Je kunt het filmpje met het werk van de acht finalisten bekijken als je op het plaatje hieronder klikt. (Helaas is het filmpje van YouTube verwijderd.) Van de perzikbloesemvallei van Colette Fu zijn hier (klik) ook nog mooie, duidelijke afbeeldingen te zien.
beweegbare boeken
Natuurlijk heb ikzelf ook weleens wat met popups of iets beweegbaars geprobeerd; hier op de website vind je bijvoorbeeld mijn kunstenaarsboek DUST, met een lange strook van stofdoekstof, die je uit de kaft kunt trekken. En dan waren er ook nog twee popup-kaarten: Op een worm en Mens sana in corpore sano. Die wil ik uiteraard qua vakmanschap niet vergelijken met het werk van genomineerden en winnaars van de Meggendorfer Artist Book Prize. Maar ze kostten dan ook geen 2200 dollar, zoals het werk van Colette Fu ;-).

In Nederland vind ik het werk van Maaike van der Meulen (Pluuspers) heel mooi en veelbelovend. Neem nou het plaatje hieronder.  Adembenemend toch? Je moet op haar website maar eens zoeken op “pop-up” (op een Windows computer kan dat met Ctrl + F).  Veel plezier!

maaike van der meulen