Handboekbinden

Op de jaarlijkse donateursdag van de Stichting Handboekbinden — deze keer in Den Bosch — was net als andere jaren weer veel moois te zien. Hieronder wat foto’s, genomen bij de verschillende stands.

handboekbinden - sterboek

Eén uit de reeks sterboeken gemaakt door leden van Grensland. De naam van de maker stond er niet bij vermeld.


tunnelboek

Sprookjesachtig tunnelboek gemaakt door Marja Wilgenkamptunnelboek

Zijaanzicht van Marja Wilgenkamps tunnelboek.


handgeschept papier

Bij deze papiersoorten stond de plek aangegeven waar gebruikte ingrediënten vandaan komen.onionbinding

Albums in zgn “onionbinding”, ook door Marja Wilgenkamp.Behalve rondkijken kon je ook een korte workshop volgen bij Tine Noreille. Tines werkwijze bij het met de hand vouwen, rillen en snijden van papier is goed doordacht en eenvoudig uit te voeren – eigenlijk geniaal dus. Belangrijk gereedschap is een grote winkelhaak die je op je werktafel of snijmat vastmaakt; hij mag niet kunnen verschuiven. Daarmee heb je altijd een hoek van exact 90 graden om je papier in aan te leggen. Verdere hulpmiddelen zijn een paar stalen linialen, een stalen driekhoek en een papiersnijmes. Het meeste hiervan heb ik al in huis, ik hoef eigenlijk alleen nog zo’n grote vlakke winkelhaak aan te schaffen.

Hedi Kyle The Art of the Fold
In The Art of the Fold, het nieuwe boek van boekkunstenaar Hedi Kyle dat ik op de handboekbindmarkt heb aangeschaft, staat trouwens ook een vastliggende winkelhaak genoemd bij de gereedschappen die je voor met de hand vouwen, snijden e.d. nodig hebt. Dat ik daar zelf nou nooit op gekomen ben! The Art of the Fold is eigenlijk een samenvatting van Hedi Kyle’s werk van tientallen jaren, met prachtige foto’s, handleidingen en overzichten. Het is een heel mooi boek waar ik zeker nog veel aan zal hebben.