Vier schetsboekjes – drie kartonnagetechnieken

Als leerling-binder vorder ik met kleine stappen. Hieronder vier schetsboekjes,  die ik heb gebonden in kartonnagetechniek.

kartonnage

De bovenste twee zijn gekartonneerd met de methode “alles gelijk af”, dat wil zeggen dat eerst de schutbladen, de linnen rug, de platten en het sierpapier zijn aangebracht, en dat daarna het boekblok als geheel aan drie kanten op maat is gesneden.

Bij het boekje rechtsonder zijn de platten “ingeslagen”. Boek + platten zijn op maat gesneden, daarna is het sierpapier op de platten aangebracht en om de randen geslagen, en tot slot zijn de platten op de schutbladen gelijmd.

Het boekje linksonder is een voorbeeld van “alles ingeslagen”: na het naaien is eerst het boekblok incl. schutbladen op maat gesneden, daarna is het linnen om de rug en op de hoeken van de platten gelijmd en om de randen geslagen, vervolgens is het sierpapier aangebracht en omgeslagen en tot slot zijn schutbladen en platten op elkaar gelijmd.

De verschillen in afwerking zijn goed te zien als je de bovenkant van de boekjes bekijkt. Van boven naar onder: 1-2 “alles gelijk af”, 3 “platten ingeslagen”, 4 “alles ingeslagen”:

kartonnage

Het zijn mooie en zeer bruikbare technieken. Ik ga er nog wat meer mee oefenen. Binnenkort ga ik me aan mijn eerste “bandzetter” wagen.