Meer accordeons à la Hedi Kyle

The Art of the Fold. The Accordion
Verder met Hedi Kyle’s boek The Art of the Fold. Ik ben nog steeds met het eerste hoofdstuk (The Accordion) bezig. Na de Simple Accordion ben ik aan de slag gegaan met de Pocket Accordion – een accordeonboekje (leporello) met insteekvakjes, in drie variaties: 05. met apart omslag, 06. uit één vel papier, 07. met geïntegreerd omslag. Daarna – spannend! – een pop-up accordeon.

Hieronder vier foto’s van variatie 05. Mijn boekje is wat kleiner dan het model in The Art of the Fold, voor het binnenwerk heb ik een stuk papier gebruikt van 15 x 31,5 cm in plaats van 20 x 42 cm. Het omslag is wit karton met linnenpersing, gekleurd met aquarelverf. Het boekje wordt gesloten met een leuke flap.

pocket accordeon with separate cover

05: “Pocket Accordion” met apart omslag

pocket accordeon with separate cover D

05. Zo ziet de bovenkant er uit.

pocket accordeon with separate cover B

“05. Binnenwerk van de Pocket Accordion, nog zonder omslag. In de insteekvakjes wat reststrookjes papier. Hier kun je natuurlijk van alles en nog wat in stoppen – zolang het past.

pocket accordeon with separate cover C

05. Binnenwerk in omslag, opengeslagen


Variatie 06 uit één stuk papier, hieronder, is ook een leuke. Lijkt op 05 maar net weer iets anders gevouwen en zonder omslag. Ik gebruikte er een vel papier voor dat aan beide kanten verschillend was bedrukt.

06. Variatie uit één stuk papier gevouwen.

 

Variatie 07 levert een boekje op met 4 insteekvakjes ipv 6 en met een mooi dubbel omslag en zelfs een boekrugje. Dat alles ook uit één vel papier gevouwen! Ik heb er twee gemaakt om het ingenieus uitgedachte omslag nog eens extra te oefenen. Mijn papier was eigenlijk iets te dik, maar het ging nog net.

Tot slot variatie 08: Een accordeonboekje met pop-up. Je vouwt het boekje net zoals de eerdere variaties, maar daarna maak je met behulp van een kartonnen sjabloon insnijdingen op de vouw. Vervolgens duw je het papier daar op de vouw naar binnen, en eventueel nog een keer weer naar buiten. Het geeft een leuk effect. Toch zou ikzelf dit eigenlijk nog geen pop-up noemen – naar mijn idee zou er dan nog iets extra’s naar voren moeten “poppen”. Hieronder het boekje twee keer in verschillende lichtval neergezet.
accordeonboekje met pop-up