Nieuw boekobject: Wherever you are

wherever you are - a
Wherever you are – zo heet mijn nieuwe boekobject. Het is een accordeonboekje, ook wel leporello of concertina genoemd; zigzag gevouwen dus. Binnenin staat een kort gedicht waarvan de letters met een els in het papier zijn geprikt.

Wherever you are is een poging om troost te vinden voor de dood van geliefden. De mens is uit stof ontstaan en keert terug tot stof, en dit mensenstof uit alle tijden is overal in onze wereld aanwezig. In het besef hiervan kunnen we door herinneringen en gedachten een band houden met onze gestorvenen.

Het boekje heeft gekartonneerde kaften, zodat het geopend rechtop kan staan. De oplage is 12 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Elk boekje zit in een cassette van stevig gerecycled papier. De tekst op de kaft en de cassette is handgezet en gedrukt op mijn proefpers met de letter Folio. Afmeting boekje in cassette: 15 x 9 x 0,8 cm.

Terwijl een eerder werk van mijn hand – DUST, uit 2012 – een meer uitbundige variatie op dit “stoffige” thema was, met een lang gedicht, kleurige transparanten en beweegbare onderdelen, heb ik Wherever you are juist sober gehouden. Het papier van de leporello is met de hand gemaakt in Nepal, het is wolkig en bezaaid met stofjes en spikkels doordat het resten van planten bevat. Als je het boekje bijvoorbeeld open voor het raam zet (zie onderste foto), komen de lichtheid van tekst en papierstructuur samen nog extra goed tot hun recht.
Klik op de foto’s voor een groter beeld.

Bestellen? UPDATE 25 dec. 2018: Dit boekje is niet meer verkrijgbaar.

wherever you are wherever rug

wherever you are - dwherever uitgespreid

wherever voor het raam