Muziek met fotopolymeer

De laatste keer dat ik met fotopolymeer werkte was alweer een hele tijd geleden. Ik was benieuwd of ik nog wist hoe het moest. Ik wilde een liedtekst met bladmuziek drukken, een van mijn vertalingen van Bellman-liederen. Met al die dunne lijntjes, muzieknootjes en kleine lettertjes was het nogal een experiment. Het leek me een goed idee om het in “negatief” te doen, dat maakt het lijn- en letterwerk wat minder kwetsbaar. De proefdruk, in blauwe inkt op wit papier, is best toonbaar – hier kan ik mee verder. Wat ik er verder mee van plan ben? Dat hou ik nog even geheim.

Bellman detail

Fotopolymeer wordt tegenwoordig veel gebruikt voor letterpress-geboortekaartjes, trouwkaarten en allerlei stationery (kijk bv. hier op Etsy). In de boekkunst is het ook goed toe te passen. Uitgaven van Falstaff & Fakir waarvoor ik fotopolymeerclichés heb gemaakt zijn bijvoorbeeld: Heinrich Heine: Prinses Sabbat (omslagillustratie), en de Pomperipossa-boekjes (omslag en illustraties).

 

*****