Nieuw boekobject: Hortus Bulborum

 

Begin mei was ik op bezoek in de Hortus Bulborum in Limmen (NH), een kwekerij van historische¬† bolgewassen. De narcissen en hyacinten waren al uitgebloeid, maar de tulpen en de fritillaria stonden er nog prachtig bij. Deze hortus moet je niet vergelijken met de Keukenhof, er komt geen tuinarchitectuur bij te pas; de bloemen worden in bedden naast elkaar opgekweekt en staan ordelijk soort bij soort. Veel ervan komen in commerci√ęle kwekerijen niet meer voor. Je vindt hier historische bloemrassen die al in de zestiende eeuw in Nederland voorkwamen en waar in de tijd van de tulpenmanie goud voor betaald werd. Ik heb genoten van de kleuren- en vormenrijkdom! Ik werd er blij van en kreeg zin om er een boekje over te maken. Het is een zgn. tunnelboek geworden, een soort theatertje van papier met accordeongevouwen zijkanten. Het tunnelboek kan opgeborgen worden in een op maat gemaakte cassette. Maar ik laat het nog even uitgevouwen in mijn atelier staan, want in het grijze licht van vandaag is het een vrolijke noot.

Gebruikte techniek: knippen, snijden, plakken en vouwen.
Materiaal: papier (Keaykolor en Zaans bord)
De kleuren zijn aangebracht met een roller en lino-inkt.
Formaat in cassette: b20cm x h18,5 cm x d1,5cm.
Uniek exemplaar.

 

hortus bulborum 3


De afgelopen maanden heb ik trouwens nog iets vrolijks en kleurigs gemaakt, voor een groepsproject van margedrukkers getiteld De Vergeten Letters. Het eindproduct kan ik hier nog niet laten zien – dat kan pas in november als alle druksels klaar en verzameld zijn. Dat komt dus nog.