Kleine letterpress-illustratie

Het ging weer ‘ns mirakels goed met dat fotopolymeer. Ik had een tekeningetje van een bomenrij gemaakt en daar in Illustrator een vector-afbeelding van gemaakt, d.w.z. een afbeelding waarin je geen pixels ziet maar gladde lijnen. Die heb ik in negatief op overheadfilm afgedrukt, 2x, dat werden twee smalle strookjes, want de tekening was maar ca. 10 bij 1 cm. Die strookjes op heb ik heel precies op elkaar geplakt en op een stukje fotopolymeerplaat gelegd. Belicht met UV-licht (178 seconden), het fotopolymeer uitgespoeld in water, vervolgens gedroogd en nog even nabelicht om uit te harden. Toen had ik een cliché, een stempel waarmee ik kon drukken.

 

letterpress fotopolymeercliché en afdruk

Boven: cliché. Onder: afdruk.

De afdruk is – natuurlijk – het spiegelbeeld van de drukplaat. Maar dat het mogelijk is zulke kleine details en lijntjes in zo’n polymeerplaatje te krijgen, daar ben ik zelf verbaasd over.
Later meer over de tekst waar ik deze illustratie bij heb gemaakt.

*****